Brønnrens Ormel

Visste du at Norge har stort potensial til å bruke grunnvann til oppvarming og kjøling? Melhus og Elverum er foregangskommuner for bruk av oppumpet grunnvann til varme- og kjøleformål. Jevnlig «brønnvask» er nødvendig viser forskningen fra ORMEL-prosjektene – Optimal ressursutnyttelse av grunnvann til varme og kjøling i Melhus og Elverum. Brønnvasken øker infiltrasjonskapasiteten til denne returbrønnen for grunnvann ved å fjerne utfellinger og sedimenter som bygger seg opp over tid. Pålitelige data og forståelse av grunnvannets vannkjemi er avgjørende for målrettede rensetiltak.

Om ORMEL: Prosjektet har fulgt opp eksisterende grunnvarmeanlegg og har nå klare forbedringsforslag til hvordan anleggene skal utformes, driftes og vedlikeholdes. Fra 2015 og til nå er grunnvannsressursene i sentrumsområdene kartlagt, og den tekniske kompetansen har økt betydelig på alle nivåene i verdikjeden. Melhus har vært prosjekteier, og Elverum var med i første fase. I tillegg har Norwegian University of Science and Technology (NTNU), NGU, Asplan Viak AS, Gjøvaag og University of Oslo (UiO) deltatt. Nøkkelen til de gode resultatene er det unike samarbeidet internt i prosjektgruppen, og med eierne av grunnvarmeanlegg. ORMEL-prosjektene har bidratt med mange masteroppgaver og to pågående PhD-oppgaver, og er støttet av Regionale forskningsfond Midt-Norge.